Bezoek mijn nieuwe website op www.drvuyk.nl

  Welkom
  Algemeen
  Nieuws
  Operaties
     Mohs huidtumor
      chirurgie

     Huidtumoren KWF
     Huiddefect
      Reconstructie

     Rhinoplastiek
     Septumplastiek
     Mentoplastiek
     Otoplastiek
     Littekens
     Blefaroplastiek
     Blepharoplastiek
     Wenkbrauwen
     Facelift
  Verzorging na operaties
  Epistaxis
  Ethiek
  Curriculum Vitae
  Publicaties
  Veel gestelde vragen
  Hoe kunt u ons bereiken
  Preventie
  Gezondheid risico's van      roken
  Video
  Persoonlijke informatie  Behandelingen dinsdag 20 februari

Inleiding
Eerst volgt een stuk met belangrijke informatie aangaande het probleem en de mogelijke oplossing. Onderaan zijn dan nog een aantal artikelen met foto's te lezen die geschreven zijn opgrond van eigen ervaring. Deze documenten zijn in de medische litteratuur gepubliceerd.

plastisch , plastische chirurgie
Correctie van oogleden (blepharoplastiek)
 
Wanneer we onze diepste gedachten en emoties willen uitdrukken, is niets zo belangrijk als de ogen. Als oogleden er vermoeid, uitgezakt en wat opgezet uitzien, kan de gelaatsuitdrukking daar onder lijden. Overhangende boven-oogleden en uitgezakte onder-oogleden kunnen bij iedereen voorkomen. Dergelijke ooglidproblemen zijn vaak de eerste tekenen van het ouder worden, maar ook jonge mensen kunnen er mee te maken krijgen. Omdat allergie de oogleden doet opzetten, kan dit de ontwikkeling van een uitzakkend boven- en onder-ooglid nog versterken. Terug
Terug naar andere behandelingen

Bij iedereen treden in de loop van de tijd veranderingen op in de oogleden. Elke keer dat je knippert – en dat doen we miljoenen keren tijdens ons leven – worden huid en spieren van het bovenooglid uitgerekt. De elastische vezels in de huid van het ooglid komen voor een deel weer terug in hun natuurlijke positie, maar op den duur worden ze toch iets langer. Uiteindelijk kan er een extra plooi ontstaan en kan bij de binnenste bovenooghoek het vet iets uitzakken. Wanneer de huid zelfs op de oogharen rust, geeft dit een onaangename sensatie en kan het moeilijk zijn om naar boven te kijken.   Ook is het soms moeilijk om make-up te gebruiken. Wanneer het probleem zeer ernstig is, kan het gezichtsvermogen zelfs nadelig worden beďnvloed. Door het uitzakken van de onderoogleden ontstaan de zogenaamde ‘wallen onder de ogen’. Iedereen krijgt hier in enige mate mee te maken. Zwaartekracht en leeftijd zijn de belangrijkste boosdoeners, maar ook jonge mensen kunnen te veel vet onder hun ogen hebben. Dit is soms familiair bepaald. De oogbol wordt beschermd door een laag vetweefsel dat in een membraan op zijn plaats wordt gehouden.Op den duur wordt dit membraan wat zwakker, waardoor het vetweefsel iets naar beneden kan zakken. Huid en spier rekken dan verder uit, hetgeen de wallen onder de ogen verklaart. Vaak is dit ’s ochtends het ergst, omdat vocht zich in een liggende houding ophoopt in het vet. In de loop van de dag wordt dit minder door de zwaartekracht. Niet alleen worden wallen in de loop der jaren vaak erger, ook de rand van de oogkas kan duidelijker zichtbaar worden, omdat het weefsel onder de wal iets lager komt te liggen.   Dit veroorzaakt soms een donker veld onder de wal, bij de neus. Blefaroplastiek is een chirurgische procedure waarbij uitgezakte en rimpelige oogleden worden gecorrigeerd. Hierbij wordt overtollig huid en vet van zowel boven- als onderooglid verwijderd of alleen verplaatst. Deze ingreep wordt vaak gecombineerd met andere plastisch chirurgische procedures, zoals een wenkbrauwrepositie of een facelift. Een ooglidcorrectie kan de wat afgezakte, vermoeide of treurige ogen opfrissen en geeft een uitgerust en jonger uiterlijk.
 

Bovenooglidcorrectie kan beter gezichtsveld, maar ook een frisser uiterlijk geven.

Correctie van boven-oogleden
Naast een esthetische verbetering, kan een correctie van de boven-oogleden ook een functionele verbetering van het gezichtsveld opleveren. Bij een bovenooglid-correctie mag slechts een bepaalde hoeveelheid huid worden verwijderd. De iets dikkere huid met haartjes van de wenkbrauw mag nooit lager (op de dunnere huid van het ooglid) worden vastgezet.
  Bovendien moet er voldoende huid over zijn om de ogen zonder problemen te kunnen sluiten. Bij twee derde van de patiënten is een lage wenkbrauwpositie de belangrijkste oorzaak van het huidoverschot op het bovenooglid. Een aantal patiënten komt dan ook in aanmerking voor een bijkomende ingreep om de wenkbrauw te verhogen (zie ook hoofdstuk Wenkbrauwcorrectie).

De operatie
Een bovenooglid-correctie wordt vrijwel altijd onder plaatselijke verdoving verricht, eventueel met slaapmedicatie. De verdovingsprikken zijn minder vervelend dan de prikken bij de tandarts. De operatie duurt hooguit twintig minuten per kant. Het is de kunst om niet te veel weg te halen, doch juist genoeg om u er weer beter uit te laten zien. De huidsnede die in een plooi van het bovenooglid valt, wordt met hechtingen of lijm gesloten. U kunt dezelfde dag weer naar huis en er zijn nauwelijks activiteitsbeperkingen.
  Na de operatie
(zie ook ‘richtlijnen voor verzorging’ achter in dit boekje) Na de operatie kunnen de kleine lijnvormige littekens enige tijd wat onregelmatig zijn, voordat deze verder uitvlakken. Meestal gebeurt dit binnen twee tot drie weken. Na zeven dagen kunt u uw contactlenzen weer dragen. Het dragen van een bril zal helemaal geen problemen opleveren. Na zeven dagen kunt u weer make-up gebruiken. Al met al is een bovenooglid-correctie een relatief eenvoudige ingreep, waarbij vaak een grote hoeveelheid winst geboekt kan worden zónder dat u daar veel last van heeft.


Figuur 7
 

Figuur 8

Figuur 7 Incisies aan de buitenkant op boven- en onderooglid.
Figuur 8 Incisies aan de binnenzijde van het onderooglid in het slijmvlies.
© 1999-2018 Dr. H.D. Vuyk