Bezoek mijn nieuwe website op www.drvuyk.nl

  Welkom
  Algemeen
  Nieuws
  Operaties
     Mohs huidtumor
      chirurgie

     Huidtumoren KWF
     Huiddefect
      Reconstructie

     Rhinoplastiek
     Septumplastiek
     Mentoplastiek
     Otoplastiek
     Littekens
     Blefaroplastiek
     Blepharoplastiek
     Wenkbrauwen
     Facelift
  Verzorging na operaties
  Epistaxis
  Ethiek
  Curriculum Vitae
  Publicaties
  Veel gestelde vragen
  Hoe kunt u ons bereiken
  Preventie
  Gezondheid risico's van      roken
  Video
  Persoonlijke informatie  Behandelingen dinsdag 20 februari

Inleiding
Eerst volgt een stuk met belangrijke informatie aangaande het probleem en de mogelijke oplossing. Onderaan zijn dan nog een aantal artikelen met foto's te lezen die geschreven zijn opgrond van eigen ervaring. Deze documenten zijn in de medische litteratuur gepubliceerd.

plastisch , plastische chirurgie
Correctie van littekens in het gelaat
 
Een lelijk litteken in het gelaat kan het gevoel van eigenwaarde flink verlagen. Bovendien is het een voortdurende herinnering aan de traumatische ervaring die dit veroorzaakte. Zelfs een niet traumatisch litteken kan emotioneel toch een probleem zijn. Gelukkig zijn de meeste littekens minder zichtbaar te maken. Er bestaan verschillende technieken voor. Vaak wordt daarvan een combinatie gebruikt. Terug
Terug naar andere behandelingen

Littekens kunnen nooit helemaal worden verwijderd. Het doel van chirurgie is, om het litteken te veranderen in een litteken dat minder opvalt. Het is mogelijk het litteken smaller te maken, of om het te verplaatsen naar een plek waar het minder opvalt. Ook kan het litteken dusdanig worden veranderd, dat het veel minder de aandacht trekt. Littekens ontstaan wanneer de huid wordt gesneden of gescheurd. Ongelukken, chirurgie, brandwonden en acne kunnen littekens in het gelaat achterlaten. Littekens kunnen permanent zijn, maar de meeste worden in de loop van de tijd minder opvallend.   Het is vaak moeilijk om direct na een ongeluk te voorspellen hoe het uiteindelijke litteken eruit zal zien. Littekens zijn in de eerste genezingsfase het slechtst. Dan moeten zich nieuwe bloedvaatjes rond het letsel vormen om de genezing te bespoedigen. Dit maakt een litteken vaak rood en juist zichtbaar. Vervolgens worden er collageenvezels ‘neergelegd’, die het litteken hobbelig en bobbelig maken. Na zes tot acht weken beginnen de meeste littekens te krimpen en zachter te worden, een proces dat zelfs twee jaar kan duren.

Sommige aangezichtslittekens worden in de loop van de tijd niet beter. Er zijn er zelfs die in plaats van kleiner, steeds groter worden. Dit zijn hypertrofische of keloide littekens. Ze worden veroorzaakt door een overproduktie van collageen, waardoor ze buiten de grenzen groeien van de oorspronkelijke wond. Zelfs een klein litteken trekt de   aandacht wanneer het dwars over de natuurlijke plooien en contouren van het gezicht heen ligt. Sommige littekens sluiten goed aan bij de normale functie van het gezicht. Een litteken dat echter samentrekt, kan de beweging van de spieren beperken en de lip of het ooglid in een onnatuurlijke positie trekken.

Soms duurt het zes maanden tot twee jaar voordat een litteken het stadium bereikt dat het niet meer verandert. De uiteindelijke vorm van het litteken hangt samen met de genezingscapaciteit van de patiënt. De ene persoon vormt ook meer littekens dan de andere. Kinderen kunnen – omdat ze de mogelijkheid hebben om nieuwe cellen te doen groeien – grotere en meer zichtbare littekens vormen.   Oudere mensen genezen vaak met minder verlittekening. Hun litteken zal bovendien eerder genezen. Het is niet mogelijk om verlittekening helemaal te voorkomen, ook niet in de beste handen. Zelfs wanneer de eerste behandeling na een ongeluk met de grootste zorg is verricht, is littekenrevisie in een later stadium soms nodig. Het is vrijwel altijd het beste om daarmee te wachten totdat het litteken geheel is gerijpt.

 

Verbetering van het litteken door verplaatsing van de huid in de directe omgeving van het litteken. Hoewel het nieuwe litteken iets langer is, valt het minder op dan het oorspronkelijke litteken.
Technieken voor littekenrevisie
Er zijn verschillende technieken mogelijk om littekens te corrigeren. We zetten ze hier even op een rij.
  Uitsnijden en hechten
De eenvoudigste manier om een litteken te behandelen, is het uit te snijden en opnieuw netjes in te hechten. Een breed, hobbelig litteken kan zo worden vervangen door een smal, netter litteken. Soms kan een litteken in fasen worden uitgesneden. Daarbij wordt de achterblijvende huid opgerekt en de snede gesloten. Na elk stadium wordt iets van het litteken verwijderd, totdat er uiteindelijk een smalle lijn over is.

Corticosteroid-injecties
Soms spuiten we corticosteroid-injecties in het litteken om deze vlakker te maken. Corticosteroid stopt namelijk de productie van collageen en vertraagt de groei van littekenweefsel. Keloid en hypertrofisch weefsel (= weefsel dat blijft groeien) wordt op die manier behandeld. Soms combineren we corticosteroid-injecties met andere technieken.
  Z-plastiek
Dit is een techniek om een samengetrokken litteken wat losser te maken. Er worden dan kleine huidlapjes gevormd die kunnen worden aangepast en verplaatst, om vervolgens weer op een nieuwe plaats te worden vastgehecht. Hierdoor ontstaat een langer, smaller litteken, dat niet aan de huid trekt.

W-plastiek
Een andere techniek, de zogenaamde lopende W-plastiek, kan gebruikt worden om van een rechte lijn een serie driehoekjes te maken die beter passen in de natuurlijke huid. Deze W-plastiek kan nog worden verfraaid door kleine driehoekjes en rondjes te gebruiken bij het uitsnijden. Het litteken wordt niet verwijderd. Eigenlijk wordt het zelfs iets langer gemaakt, maar het valt minder op dan een rechte lijn.
  Behandeling van de oppervlakkige huid
Sommige littekens worden behandeld met een oppervlakkige huidbehandeling, zoals laser of dermabrasie. Met name littekens die wat bobbelig zijn en/of op het huidoppervlak liggen komen hiervoor in aanmerking.Plastische chirurgie
Opvallende, storende littekens in het gelaat kunnen worden verbeterd door middel van plastische aangezichtschirurgie. De volgende zaken zijn daarbij van belang. Elke incisie of huidsnede, of deze nu door de chirurg of door een ongeluk is veroorzaakt, werkt de vorming van littekenweefsel in de hand. Littekenweefsel is onverbrekelijk verbonden met een natuurlijke genezing.
  Het is onmogelijk een litteken volledig onzichtbaar te maken.Het doel van de plastische chirurgie is het litteken te verwijderen en dit te vervangen door een litteken dat minder opvalt en esthetisch meer acceptabel is. Het beste resultaat is een litteken dat is als een fijne lijn en dezelfde kleur heeft als de omringende huid. Bovendien mag het litteken de normale functie van het gelaat niet beïnvloeden.

Niet alle aangezichtslittekens kunnen voldoende verbeterd worden om een ingreep te rechtvaardigen. Vele factoren bepalen de effectiviteit en dus de wenselijkheid van plastische chirurgie. Leeftijd, conditie van de huid en weke delen, alsmede de mate waarin uw huid littekenweefsel vormt, bepalen het uiteindelijke resultaat.   Daarbij is het gunstiger dat het aanvankelijke litteken in een huidlijn ligt, dan wanneer dit er dwars op ligt Littekens op neus en kin hebben de neiging om wijder te worden door voortdurende beweging van het gelaat. Vanzelfsprekend zijn deze factoren niet te beïnvloeden.


 

Onvoldoende resultaat na eerdere tumorchirurgie en reconstructie kan met littekencorrectie worden verbeterd.

Een lelijk litteken is vaak een herinnering aan een vervelende akelige ervaring.

Tot slot
De huid en weke delen genezen langzaam. Soms kan het een jaar duren, voordat een litteken zacht en gerijpt is. Wanneer u een relatief vers litteken wilt laten corrigeren, kan het zijn dat wij u adviseren te wachten tot het is gerijpt. Toch is een vroegtijdige beoordeling van belang om een indruk te krijgen van genezingscapaciteit van uw huid.
  Littekens die een vervorming geven van bijvoorbeeld wenkbrauw of lip, kunnen soms eerder worden ‘gerepareerd’, omdat met wachten dan niet veel wordt gewonnen. Soms zijn meerdere ingrepen noodzakelijk, omdat een litteken erg groot of ingewikkeld is. Wanneer dit bij u het geval is, zullen wij u hier van tevoren over informeren.

Aanvankelijk zal het gecorrigeerde litteken er goed uitzien; echter, ook het nieuwe litteken moet rijpen en zal rood worden, vast aanvoelen en iets boven het niveau van de omgeving komen te liggen. Geleidelijk zullen consistentie en kleur verbeteren. Vaak kan pas na zes tot achttien maanden het uiteindelijke resultaat goed worden beoordeeld. In de tussentijd kunnen huidtherapeuten op   onze polikliniek u eventueel helpen met massage en camouflage-adviezen. Wanneer u littekencorrectie overweegt, is het belangrijk dat u zich de volgende zaken goed realiseert: Uw dokter kan niet alle sporen van het oude litteken verwijderen. Wel wordt het litteken meer acceptabel. Men kan eigenlijk pas van een definitief resultaat spreken na zes tot twaalf maanden.Te lezen publicatie(s)
- Littekenrevisie van de neus een praktische overzicht: H.D. Vuyk
klik hier om deze publicatie te lezen. (1601 KB)
 
© 1999-2018 Dr. H.D. Vuyk