Bezoek mijn nieuwe website op www.drvuyk.nl

  Welkom
  Algemeen
  Nieuws
  Operaties
     Mohs huidtumor
      chirurgie

     Huidtumoren KWF
     Huiddefect
      Reconstructie

     Rhinoplastiek
     Septumplastiek
     Mentoplastiek
     Otoplastiek
     Littekens
     Blefaroplastiek
     Blepharoplastiek
     Wenkbrauwen
     Facelift
  Verzorging na operaties
  Epistaxis
  Ethiek
  Curriculum Vitae
  Publicaties
  Veel gestelde vragen
  Hoe kunt u ons bereiken
  Preventie
  Gezondheid risico's van      roken
  Video
  Persoonlijke informatie  Nieuws dinsdag 20 februari
 
Nieuws
 

Tergooi verliest kno-arts na conflict

 
De Tergooiziekenhuizen verliezen de gerenommeerde kno-arts en hoofd-halschirurg Hadé Vuyk, als gevolg van jarenlange onenigheid over zijn wens om ook buiten het ziekenhuis actief te kunnen zijn. Dat bevestigt Vuyk desgevraagd tegenover Medisch Contact. Het ziekenhuis met vestigingen in Hilversum en Blaricum wilde de arts niet onvoorwaardelijk toestemming geven aan de slag te gaan in de Mohs Klinieken.

Als kno-arts en hoofd-halschirurg heeft Vuyk een speciale belangstelling voor reconstructieve aangezichtschirurgie. Hij houdt zich onder meer bezig met Mohs-chirurgie, een vorm van microchirurgie waarmee tumoren uit hals en gezicht worden verwijderd. Dankzij zijn vele publicaties geniet Vuyk nationale en internationale bekendheid op zijn vakgebied.

Het conflict vindt zijn oorsprong in 2009, toen Vuyk een eerste aanvraag deed om ook werkzaamheden te mogen verrichten in de Mohs Klinieken, een keten van priveklinieken die zich concentreert op deze behandeling. Het ziekenhuis wilde dit alleen onder voorwaarden toestaan, maar de partijen kwamen jarenlang niet tot overeenstemming. Eind vorig jaar stapte Vuyk uiteindelijk naar het Scheidsgerecht Gezondheidszorg, om af te dwingen dat hij zonder voorwaarden bij de Mohs Klinieken aan de slag kon gaan.

In maart werd het ziekenhuis echter grotendeels in het gelijk gesteld. Het Scheidsgerecht oordeelde dat Vuyks wens om Mohs-chirurgie buiten de Tergooiziekenhuizen te beoefenen redelijk is, zeker gezien het feit dat het ziekenhuis er 'ondanks alle steeds geuite voornemens' niet in is geslaagd de eigen capaciteit voor Mohs-chirurgie uit te breiden. Het arbitragecollege had echter ook begrip voor de voorwaarden die het ziekenhuis wilde stellen, om haar bedrijfs- en pati├źntenbelangen te beschermen. Ook werd meegewogen dat 'het Tergooi' Vuyk daadwerkelijk voorstellen deed. Uiteindelijk hoefde het ziekenhuis de kno-arts dus niet onvoorwaardelijk toestemming te verlenen voor zijn nevenactiviteiten.

Vuyk zegt zeer teleurgesteld te zijn. 'Het Scheidsgerecht heeft mij gelijk gegeven in mijn argument dat er tussen het Tergooi en de Mohs Kliniek geen concurrentie bestaat. Maar uiteindelijk wilden ze hun vingers niet branden, en kozen voor deze politieke uitspraak.' Op de suggestie van de arbitragerechter alsnog een poging te doen overeenstemming te bereiken, geeft Vuyk geen gehoor. 'Ik heb 3,5 jaar met het ziekenhuis gestreden. Ik had zoveel voor ze kunnen betekenen. Maar ze geloofden mij niet. Zij redeneren vanuit wantrouwen en schaarste, ik vanuit vertrouwen en overvloed. Het is onvoorstelbaar hoezeer medisch specialisten door directies geschoffeerd kunnen worden.' Vuyk zal daarom eind dit jaar bij de Tergooiziekenhuizen vertrekken. Hij wil nog niet zeggen waar hij weer aan de slag gaat. 'Ik heb heel veel aanbiedingen gekregen. Met mij komt het echt wel goed.'

Bestuursvoorzitter Ruurd Jan Roorda van de Tergooiziekenhuizen bevestigt het conflict en Vuyks aanstaande vertrek. 'Wij hebben ook na de uitspraak van het scheidsgerecht nog de mogelijkheid geboden om eruit te komen, maar Vuyk heeft uit eigen beweging gekozen om te vertrekken. Dat betreuren wij.'

Spanningen tussen ziekenhuisdirecties en artsen die nevenwerkzaamheden willen verrichten, zijn van alle tijden. Maar met de toename van marktwerking in de zorg en de groei van priv├ęklinieken komen dergelijke conflicten tegenwoordig vaker voor dan vroeger. Zo is het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven momenteel in conflict met vier dermatologen, als gevolg van omstreden nevenactiviteiten.

© 1999-2018 Dr. H.D. Vuyk