Bezoek mijn nieuwe website op www.drvuyk.nl

  Welkom
  Reiscompensatie?
  Doelstelling of doelloos?
  Hockeyclub
  Brief aan een vriend
  Science of forgiveness
  Venlo  Venlo maandag 18 december
Venlo


Wat is een antwoord op Venlo, hoe dit te voor komen?
 
Brief aan een vriend naar aanleiding van geweld in Venlo, oktober 2002
 
Laat ik eerst de statuten van de UNESCO aan proberen te halen:" War is born in the minds of men, it is there that our defenses should be strengthened to prevent them".
 
Geldt dat voor de geest van de daders of die van onszelf ? Misschien is wel het enigste dat we in dit leven in de hand zouden kunnen houden onze eigen geest?En hoe moeilijk is dat eigenlijk.
 
Gelukkig bestaat de beste manier om iemand te helpen veranderen uit drie onderdelen:"voorbeeld,voorbeeld, en voorbeeld".
 
Er is het gevoel van afschuw en ontzetting. Maar er zijn misschien nog meer redenen te vinden opdat we ons mede verantwoordelijk gaan voelen.
 
Wij hebben zelf mensen van gebieden rond de Middellandse Zee destijds gevraagd hier te komen om eenvoudig werk te verrichten. Het geloof lijkt voor de jongere generatie geen steun en van de ouders zijn deze toch westerse jongeren vervreemd ? En in hoeverre tolereren we geweld op de televisie en films etc? Een eenzijdige belichting van slecht nieuws maakt mensen depressief dat is aangetoond. Deze gevoellens van betekenisloosheid vinden duistere uitwegen!
 
Dan nu St Franciscus";Oh lord make me an instrument of thy peace, where there is hatred, let me sow love""
 
Dus aardig doen kalm blijven ook al doet de ander boos. Overigens ook de tekst van een verkeersschade formulier: "Blijf kalm en respectvol, wordt vooral niet boos""
 
Boosheid is een van de brillen van ons ego waardoor de wereld vervormd wordt, mensen uit elkaar worden gedreven en we vaak verder van een oplossing komen te staan.
 
Dus Venlo voor mij is een reden te meer om te proberen in alles wat ik doe een voorbeeld van geweldloosheid te zijn. Zoals Ghandi dat Ahimsa noemde.
 
Misschien zien onze kinderen dat en geven zij dat weer door aan hun kinderen........ We hebben uiteindelijk alleen onszelf in de hand. In het streven daartoe ligt een oplossing voor onze toekomstige maatschappij. Dat is een stelling waar wel vertrouwen bij nodig is. Vertrouwen in onze eigen mogelijkheden en in de potentie van een voorbeeld van liefde, onvoorwaardelijke liefde. Daarin ligt een enorme uitdaging. Troost voor de inspanning is misschien niet in het resultaat te vinden want dat maken we misschien niet eens op zo grote schaal mee. Maar wel in de betekenis die we aan een dergelijke invulling van ons leven kunnen ontlenen.
 
groet tot zaterdag ik verheug me weer om jullie te zien.
 
Hade
 
© 1999-2017 Dr. H.D. Vuyk