Bezoek mijn nieuwe website op www.drvuyk.nl

  Welkom
  Algemeen
  Nieuws
  Operaties
     Mohs huidtumor
      chirurgie

     Huidtumoren KWF
     Huiddefect
      Reconstructie

     Rhinoplastiek
     Septumplastiek
     Mentoplastiek
     Otoplastiek
     Littekens
     Blefaroplastiek
     Blepharoplastiek
     Wenkbrauwen
     Facelift
  Verzorging na operaties
  Epistaxis
  Ethiek
  Curriculum Vitae
  Publicaties
  Veel gestelde vragen
  Hoe kunt u ons bereiken
  Preventie
  Gezondheid risico's van      roken
  Video
  Persoonlijke informatie  Verzorging na operaties dinsdag 20 februari
Richtlijnen voor verzorging na operaties
 
Verzorging na een neusoperatie
Wanneer U een uitwendige neusoperatie heeft ondergaan, heeft Uw genezing tijd nodig. Uw geduld en inzet zijn dan ook erg belangrijk voor het genezingsproces.
Terug
Verzorging na correctie van oogleden

Verband over de neus.
Ter bescherming wordt Uw neus ingepakt met een pleisterverband en een kunststofkapje. Laat dit verband zitten. Het verband mag vanaf de eerste dag na de operatie nat worden met bijvoorbeeld douchen en haar wassen. Wij zullen het voor U verwijderen na zeven tot tien dagen.
  Tampons
Na de operatie zitten er tampons in uw neus, die meestal een dag moeten blijven zitten. U zult in die periode door de mond moeten ademen. Omdat u daar een droge mond van krijgt, is het belangrijk dat u voldoende drinkt (water, vruchtensappen of andere niet alcoholische dranken). Met 'lip-care' kunt u de lippen vochtig houden.

Nadat de tampons zijn verwijderd, mag u de neusgaten voorzichtig schoonmaken en met wat zalf verzorgen. Ook na de verwijdering van de tampons kunt u nog een tijd een verstopte neus hebben. Dit wordt veroorzaakt door slijmvlieszwelling als gevolg van de operatie.   Gedurende twee weken mag u de neus niet snuiten. U mag wel ophalen en voorzichtig 'uitsnuiven' met open neusgaten. Gebruik de neuszalf en de verstuiver voor de zoutoplossing die U meekrijgt, of krijgt voorgeschreven.
Zwelling en verkleuring
Zwelling en verkleuring van het gelaat is normaal. De mate van zwelling wisselt per persoon en kan tot 48 uur na de operatie verergeren. Door de zwaartekracht zakt de zwelling en/of de verkleuring af tot de kaaklijn en verdwijnt uiteindelijk. De zwelling is vaak 's ochtends vroeg het ergst, maar vermindert wanneer u op bent.
  Probeer in de tijd dat uw neus verbonden is te slapen op bijvoorbeeld twee kussens en overdag zoveel mogelijk op te zitten en rond te lopen. Daarmee bevordert u een goede bloedsomloop waardoor de zwelling minder wordt.

Het resultaat
Nadat het verband over de neus is verwijderd, zal het verkregen resultaat duidelijk zijn. Vanzelfsprekend is er enige zwelling en verkleuring van de neus en omgeving zichtbaar. Na een of twee weken is de verkleuring verdwenen. De meeste mensen hebben na twee weken geen moeite meer met de resterende zwelling en kunnen hun dagelijkse bezigheden weer oppakken. In de loop van enkele maanden tot een jaar zal de resterende zwelling van de neus verder afnemen.
  U kunt onaangenaam verrast zijn door de zwelling en verkleuring van neus en oogleden. Een teneergeslagen gevoel vlak na de operatie is dan ook begrijpelijk. Soms is de ene kant meer gezwollen dan de andere, ook al is de operatie symmetrisch uitgevoerd. Dit verschil verdwijnt vanzelf. Probeert u geduldig te zijn: de neus zal er in de loop van de tijd steeds beter uit gaan zien. Nogmaals; het kan zes tot twaalf weken duren voordat uw neus geheel is genezen.

Medicijnen
Gebruik alleen de medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven. Gebruik geen aspirine houdende medicijnen of andere bloed verdunnende middelen. Bij pijn kunt u eventueel paracetamol of finimal-tabletten gebruiken. U kunt drie keer per dag de door ons voorgeschreven antbioticazalf aanbrengen op de hechting, onder de neus en aan de binnenzijde van de neus.
  Adviezen voor de eerste twee weken
- Doe voorzichtig met uw neus en probeer deze niet te stoten.
- Draag kleding die niet over het hoofd heen hoeft.
- Voorkom te veel druk op het hoofd: buk niet, til geen zware dingen (geen kinderen0 en verricht geen zware inspanning

Vanaf twee tot drie weken is sporten geen probleem.

Voorkom echter gedurende zes weken contactsporten of sporten die veel inspanning vragen. Er bestaat een risico van verplaatsing verschuiving van de geopereerde structuren bij ongelukken tot drie maanden. Als iemand echter in die periode de geopereerde neus toch heeft gestoten is dit wel pijnlijk, doch heeft het tot op heden geen problemen opgeleverd. Poets uw tanden goed en gebruik een zachte tandenborstel. Pers niet op Uw lippen en beweeg de bovenlip niet meer dan nodig is.   U mag alles eten, maar neem liever geen voedsel dat moeilijk te kauwen is. Een bril mag alleen worden gedragen als het kapje nog op de neus zit. Daarna moet de bril met een pleister op het voorhoofd worden gehangen. Eventueel laat de verpleegkundige u zien hoe dat moet. Het litteken geneest binnen enkele weken. Het kan nog enige tijd wat onregelmatig en paars verkleurd zijn. Uiteindelijk zal het litteken vlak, glad en nauwelijks zichtbaar zijn.

Verdoofd gevoel
De neuspunt kan verdoofd aanvoelen; dit kan zelfs enkele maanden tot een jaar duren. Het komt uiteindelijk geheel terug.
  Wanneer moet U ons bellen?
Neem contact met ons op wanneer:
- U veel helderrood bloed verliest.
- De neus na twee dagen nog geheel verstopt zit.
- U 48 uur na de ingreep een temperatuursverhoging blijft houden van 38 graden.
- De gehele wondrand rood en gezwollen wordt.

Hervatten van gewoontes of activiteiten

- Contactlenzen Vanaf de eerste dag.
- Bril Na zes weken; zo nodig na overleg eerder.
- Baden douchen Zodra u daartoe in staat bent. Het verband mag vanaf de eerste dag nat worden.
- Haar wassen Vanaf de eerster dag, met hulp
- Make-up Nadat het verband is verwijderd
- Werk/school Vanaf twee weken na de operatie
- Autorijden Na een week
- Lichte sport Na drie weken
- Zwemmen Na vier weken.

Controle>
Het is belangrijk om de afspraken voor de poliklinische controle na te komen. Deze zijn voor ons nodig om hert genezingsproces te kunnen beoordelen. Om die redenen worden er ook nieuwe dia's gemaakt. Meestal maken we afspraken voor één week, daarna drie, zes en twaalf maanden na de operatie.
  Vragen
Indien U vragen of twijfels heeft, kunt u gerust met uw arts of het ziekenhuis bellen.

Polikliniek KNO/ Plastische Aangezichtschirurgie (poli 3): 035 5391420 Ziekenhuis Gooi Noord Algemeen:
035 5391111© 1999-2018 Dr. H.D. Vuyk